Maca někdy nazývána také peruánský ženšen nebo řeřicha peruánská pochází z dalekých peruánských And. Její věhlasné blahodárné účinky na naše zdraví jsou známá již stovky let. Jde o dvouletou bylinku. Maca se pěstuje pro sílu, kterou uchovává ve svém kořenu, což je vlastně zdužnatělá spodní část stonku. Existuje několik odrůd této rostliny. Proto se můžete setkat s několika barvami kořene jako červená, béžová, fialová, žlutá nebo černá barva. Samotný kořen má štiplavou nasládlou chuť. Nejsladší a nejjemnější je Maca červená. Hořkost hledejte u žluté a černá má od každé chuti trochu. Obyvatelé And kořen Maca konzumují syrový, vařený nebo pečený v popelu. Lze jej i nastrouhat sušit aniž by ztratil své blahodárné živiny a skladovat jej tak lze opravdu dlouho. Sušený se potom vaří ve vodě či v mléku na kaši.
Výborně působí jako afrodiziakum a bojuje proti neplodnosti. Pomáhá při léčbě chudokrevnosti, menstruačních poruch, tuberkulózy, symptomu menopauzy, rakoviny žaludku a mužské plodnosti a potence. Maca má blahodárný vliv na psychiku jedince. Zabraňuje úzkostem a depresím.Macu lze konzumovat v různých podobách. Nejznámější je prášek drcený z kořene Macy. Tenhle prášek si můžete přimíchat do svého oblíbeného nápoje nebo smoothie. Výborný bude i přidán do jogurtu.
Prášek Maca můžete nalézt ve dvou formách. Jedná se o dehydrovaný prášek nebo želatinový prášek maca. Dehydrovaný prášek obsahuje většinu svých živin, ale vysoký podíl vlákniny a proto je možné, že bude pro Vás těžce stravitelný. Želatinový prášek je tepelně zpracováván a odstraňuje se z něj vláknina, ale následně obsahuje menší podíl původních živin. Maca prášek je nejčastěji užívaný v tobolkách. Můžete si tak rozmyslet jestli jej spolknete najednou nebo si jej dáte do jídla či nápoje.
Užíváním tohoto blahodárného přírodního pokladu budete vitálnější, povzbudí Vám libido a zklidní mysl.